Καραφαντής: Αυτό που έχουμε κάνει είναι ένα θαύμα...

 

  

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του τμήματος μπάσκετ του Εθνικού ΟΦΠΦ μίλησε την Τρίτη 25/11 στην εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ και στον Θέμη Σινάνογλου για την μέχρι έως τώρα επιτυχημένη πορεία της ομάδας στην παρθενική της συμμετοχή στην Α2 Ανδρών, τόνισε το γεγονός ότι ο κόσμος του Εθνικού έχει αγκαλιάσει την ομάδα και το κλειστό Κερατσινίου είναι γεμάτο κάθε αγωνιστική, μίλησε για το γηπεδικό που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στον Πειραιά αλλά και πολλά άλλα. Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στην συνέχεια.

Εμείς χαιρόμαστε να μιλάμε με οπαδούς. Πόσο μάλλον αν οι οπαδοί είναι παράγοντες. Αυτό που κάνει ο Εθνικός στο μπάσκετ είναι θαύμα. Τρεις σερί ανόδους σε τρία χρόνια, βρέθηκε στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία του και παρ' ότι νεοφώτιστος πάει και στην Α2 πρώτος στην βαθμολογία! Οδεύει για Α1 δηλαδή. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του μπασκετικού Εθνικού, τον Δημήτρη Καραφαντή:
 

Πότε ξεκινήσατε;

«Πήραμε την ομάδα από την ΕΣΚΑΝΑ και τη φέραμε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2. Ανεβήκαμε τρεις κατηγορίες σε τρία σερί χρόνια! Αυτό που έχει γίνει, είναι ένα θαύμα και συνεχίζεται, αν και πάλι νεοφώτιστοι, είμαστε και στην Α2 πρώτοι στην βαθμολογία. Στο ντέρμπι με την Καβάλα ήταν γεμάτο το Κερατσίνι, κρέμονταν οι οπαδοί σαν τσαμπιά, ήταν χίλιοι Εθνικοί μέσα. Πήγαμε στον Ερασιτέχνη Εθνικό και του ζητήσαμε να αναλάβουμε το τμήμα μπάσκετ πριν από τέσσερα χρόνια. Και ανέλαβε το τμήμα επικεφαλής ο Βασίλης Δέρβος ο οποίος όρισε τη διοικούσα επιτροπή με εμένα πρόεδρο και τον Μάνο Παγώνη αντιπρόεδρο».

Εθνικοί και οι τρεις;

«Εθνικοί άρρωστοι! Και ποδοσφαιρικοί, από το ποδόσφαιρο γίναμε Εθνικοί, το ποδόσφαιρο μας γαλούχησε».

Εσύ πως έγινες Εθνικός;

«Από τον συχωρεμένο τον παππού μου και τον πατέρα μου, είμαι γέννημα θρέμμα Καστελλιώτης. Έχουμε γυρίσει όλη την Ελλάδα για τον Εθνικό! Τι ποδόσφαιρο ήταν η τρέλα μας. Αυτό που έχουμε καταφέρει με το μπάσκετ, δεν το έχουμε πιστέψει ακόμα. Και ξέρεις, δεν είμαστε απλώς νεοφώτιστοι. Άλλες ομάδες έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ».

Κάποιος μου είπε ότι πριν από χρόνια που είχα κάνει ένα θέμα σε σύνδεσμο του Εθνικού, ήσουν και εσύ εκεί.

«Ναι, εμείς στην διοίκηση του τμήματος μπάσκετ ήμασταν στη Λέσχη Φίλων Εθνικού Καστέλλας-Νέου Φαλήρου. Από πέντε χρονών παιδί που θυμάμαι τον εαυτό μου μου, ζω την αγάπη μου στον Εθνικό. Θυμάμαι που ήμουν παιδί στο σχολείο και κάναμε κοπάνες τις Τετάρτες για να πηγαίνουμε να βλέπουμε τον Εθνικό στο Κύπελλο στο Καραϊσκάκη».

Πιο αγαπημένος παίχτης; Τι ηλικία έχεις;

«Είμαι 46 χρονών. Πρόλαβα για λίγο τον Καλκαντέρα. Αυτόν θεωρώ ως προσφορά τον μεγαλύτερο παίχτη του Εθνικού, αν και δεν μπορώ να μην αναφέρω τον μεγαλύτερο Έλληνα τερματοφύλακα όλων των εποχών, τον Μανταλόζη. Έχουν φορέσει πολλοί μεγάλοι παίχτες τη φανέλα του Εθνικού, τι να λέμε, Κρητικόπουλος, Αντωνάτος, Τάσος Μητρόπουλος, Αρβανίτης, μέχρι και ο Τζιοβάνι».

Βολοδέρνει όμως το ποδόσφαιρο.

«Εύχομαι και ελπίζω να ξαναγυρίσει το ποδόσφαιρο στην φυσική του θέση που είναι η πρώτη κατηγορία, η Σούπερ Λίγκα. Εκεί άνηκε για πολλές δεκαετίες ο Εθνικός και εκεί ανήκει. Έχουμε τρέλα με όλα τα αθλήματα του Εθνικού - για παράδειγμα το πόλο έχει τεράστια ιστορία - και τους εύχομαι πάντα νίκες».

Επιστρέφουμε στο μπάσκετ. Μπορεί να ανέβετε κατευθείαν πάλι και να βρεθείτε στην Α1;

«Δεν ήταν αυτός ο στόχος μας, λέγαμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους και να σωθούμε γρήγορα, να σταθεροποιηθούμε γιατί ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχουμε κάνει, θα είναι απίστευτο να ανέβουμε τέταρτη σερί κατηγορία σε τέσσερα χρόνια και από την ΕΣΚΑΝΑ να πάμε τρένο Γ' Εθνική, Β' Εθνική, Α2' και Α1. Είμαστε πρώτοι στην βαθμολογία, αν είναι να έρθει, ας έρθει, δεν έχουμε πίεση και άγχος. Από την μία δεν είμαστε αλαζόνες στην Α2, από την άλλη όμως δεν φοβόμαστε κιόλας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το τμήμα, ο στόχος μας ήταν ένας: Να κάνουμε γνωστό το όνομα του Εθνικού Πειραιώς ξανά σε όλη την Ελλάδα».

Δεν είχε ποτέ μπάσκετ ο Εθνικός στην Α1, έτσι δεν είναι;

«Ποτέ. Εδώ δεν είχε καν στην Α2 που είμαστε φέτος! Η μεγαλύτερη κατηγορία που είχε φτάσει ο Εθνικός Πειραιώς στο μπάσκετ ήταν στην παλιά Β' Εθνική πριν από 18 χρόνια. Γι' αυτό σου είπα ότι δεν έχουμε πιστέψει ακόμα τι έχουμε κάνει».

Τα όνειρα σου;

«Να ξαναμαζέψουμε τον κόσμο του Εθνικού».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ποιο είναι;

«Το γηπεδικό. Εκτός του Ολυμπιακού δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον Πειραιά που να βρίσκεται στις πρώτες κατηγορίες. Πίσω από τον Ολυμπιακό ο μόνος μπασκετικός σύλλογος που υπάρχει στον Πειραιά είναι ο Εθνικός. Δεν έχουμε γήπεδο όμως. Κάναμε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη και μας είπε ότι το Παπαστράτειο θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια. Αναγκαστικά παίζουμε στο Κερατσίνι».

Ποιες ομάδες είναι τα φαβορί στην Α2;

«Οι ισχυρές ομάδες είναι η Καβάλα, ο Αρκαδικός, το Λαύριο, το Ψυχικό και η Λευκάδα».

 

Τον οπαδό του Εθνικού που σκοτώθηκε στα επεισόδια με τον Ηρόδοτο στην Κρήτη, τον γνώριζες;

«Όχι απλώς τον γνώριζα, ήταν φίλος μου. Τον ήξερα καλά και ως Εθνικό και ως άνθρωπο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι 6 μέρες μετά το τραγικό περιστατικό, έπρεπε να πάμε και εμείς με την μπασκετική ομάδα στο Ηράκλειο Κρήτης να παίξουμε για το Κύπελλο με τον ΟΦΗ. Ακόμα δεν είχε πεθάνει ο Κατσούλης, ήταν στο νοσοκομείο. Είχαμε την ίδια ηλικία, είχαμε την ίδια αγάπη για τον Εθνικό, στο Πασαλιμάνι στην Πασαρέλα ήταν το στέκι μας. Είμαι ακόμα συγκλονισμένος με τον άδικο θάνατό του».

Είμαι καλυμμένος. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες εσύ να μου πεις;

«Μία από τις ευτυχέστερες στιγμές στην ζωή μου ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής στο μπάσκετ του Εθνικού ήταν πέρσι στο μπαράζ για την άνοδο με Λιβαδειά που έγινε στην Χαλκίδα. Βλέποντας μια μεγάλη μετακίνηση 1.000 οπαδών του Εθνικού εκεί. Νικήσαμε το μπαράζ και ανεβήκαμε στην Α2 και έβλεπα ευτυχισμένους τόσους οπαδούς. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο του Εθνικού. Και τους οργανωμένους οπαδούς και τους απλούς φιλάθλους για την αμέριστη συμπαράσταση τους. Ζητάμε μόνο την περιφρούρηση της έδρας μας, να μην υπάρχουν επεισόδια και έχουμε τιμωρίες».

Για τον προπονητή και τους παίχτες δεν σε ρώτησα.

«Προπονητής μας είναι ο Μάριος Γούναρης, τον στηρίξαμε δύο φορές πέρσι και φέτος και μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Πέρσι είχαμε τον Σορώτο, έφυγε 3 αγωνιστικές πριν από το τέλος, ο Γούναρης ήταν ο βοηθός του και ανέλαβε πρώτος προπονητής. Νίκησε και τα 3 μας, νίκησε και το μπαράζ στην Χαλκίδα. Φέτος ήταν πάλι βοηθός προπονητή του Τζίμη Κουστένη, έφυγε για λόγους που δεν θέλω να αναφερθώ ο Κουστένης, αναθέσαμε πάλι την ομάδα στον Μάριο Γούναρη και πάλι μας δικαίωσε πηγαίνοντας από νίκη σε νίκη».

Θα συνεχίσετε με εκείνον;

«Βεβαίως.

Κάνα μεγάλο ταλέντο παίκτη έχετε;

«Έχουμε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στις ακαδημίες μας, αυτή τη στιγμή ο Εθνικός έχει ομάδες σε όλα τα τμήματα των μικρών ηλικιών, έχουμε πάνω από 100 παιδιά που φοράνε τη φανέλα του Εθνικού! Στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να επανδρώσουμε την πρώτη ομάδα με πολλά δικά μας παιδιά».

Άμα ανέβετε στην Α1, θα μπορέσει να συντηρείται η ομάδα;

«Εδώ υπάρχουν ομάδες στην Α1 χωρίς καθόλου κόσμο, δεν θα μπορέσει ο Εθνικός; Ας έρθει με το καλό η ώρα αυτή και θα τα δούμε όλα».

Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να πεις;

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πάνω από όλα φίλο μου Βασίλη Δέρβο που στηρίζει και ηγείται της ομάδας, είναι ένας μεγάλος ανιδιοτελής Εθνικός. Χωρίς εκείνον ούτε μπασκετικό θαύμα που λέγεται Εθνικός Πειραιώς θα υπήρχε, ούτε εγώ τώρα θα έδινα συνέντευξη».

Για το "ΦΩΣ" μια γνώση;

«Το "ΦΩΣ" έχει μεγάλη ιστορία με τον Εθνικό, οι Εθνικοί το ξέρουν καλά. Θέλω να ευχαριστήσουμε με αυτήν την εφημερίδα που ασχολείται με την ομάδα μας τόσα χρόνια».